Software pro BPM a SOA

Petr Leština, WebSphere Technical Sales, Certified IT Specialist


Klikněte pro zvětšeníŽivotní cyklus SOA a zastoupení IBM software
Servisně orientovaná architektura je společností IBM vnímána z pohledu životního cyklu podnikání i životního cyklu služeb. Znamená to, že je implementována inkrementálně, po jednotlivých fázích. Software IBM se podílí na realizaci všech fází celého životního cyklu servisně orientované architektury. Nyní si jednotlivé fáze popíšeme a představíme roli, kterou v nich hraje IBM software.


Modelování podnikových procesů a služeb
Fáze modelování procesů zahrnuje analýzu procesů v organizaci, sběr požadavků na jejich optimalizaci či redesign a v neposlední řadě také posouzení existujících služeb. Tato úloha je realizována prostřednictvím dvou nástrojů - pro procesní a UML modelování.

WebSphere Business Modeler je nástroj, který umožňuje analytikům i architektům navrhovat, optimalizovat a simulovat různé typy procesů, probíhající v organizaci.

Rational Software Architekt představuje vývojové a modelovací prostředí pro návrh aplikací a služeb. Umožňuje importovat procesní modely z WebSphere Business Modeleru ve formě UML diagramů a realizovat na jejich základě aplikační vývoj.

Skládání nových a existujících služeb
Výstupem z fáze modelování jsou podnikové procesy popsané ve standardizované notaci BPEL resp. WS-BPEL (Business Process Execution Language). V této fázi jsou jednotlivé kroky v procesu provázány na existující aplikační funkce zpřístupněné prostřednictvím standardů (např. webové služby) a dalšími alternativními způsoby (např. pomocí aplikačních technologických adaptérů).

WebSphere Integration Developer je základním vývojovým nástrojem pro importování procesního modelu z WebSphere Modeleru a zajišťuje transformaci procesního modelu do provozního prostředí. Implementuje řadu metod pro komponentový přístup u podnikových procesů, např. standard Service Component Architecture (SCA) a jednotný datový pohled (Service Data Objects). Tím je zajištěna standardizace a otevřený
přístup k implementaci procesního modelu.

WebSphere Portlet Faktory reprezentuje produktivní vývojové prostředí pro návrh, vývoj, údržbu a správu portletů určené do provozního prostředí webového portálu. Obsahuje řadu předpřipravených portletů, např. pro Lotus Notes/Domino, SAP, Siebel a další.

Rational Application Developer představuje vývojové prostředí na bázi J2EE. Je určen pro zpřístupnění aplikačních funkcí formou služeb prostřednictvím standardů webových služeb, JCA a dalších.

Implementace a provoz procesů a služeb
Velkým přínosem SOA přístupu je implementace podnikových procesů a služeb do prostředí informačních technologií. S implementací procesů jsou spojeny také implementace portálových a multikanálových (PDA, mobilní telefon) přístupů řešících problematiku interakce uživatele s informačním systémem a také prostředky pro tzv. datovou integraci (synchronizace datových zdrojů apod.).

Základním stavebním kamenem provozního prostředí je koncept tzv. Enterprise Service Bus, podnikové sběrnice služeb. Ten představuje flexibilní propojovací infrastrukturu pro integraci aplikací a služeb. ESB zajišťuje nízkoúrovňové funkce, jako je přenos dat, jejich transformace, transformace protokolů a událostní řízení. ESB lze realizovat různými softwarovými technologiemi. Mezi základní patří WebSphere ESB a WebSphere Message Broker.

WebSphere ESB a WebSphere Message Broker jsou základními technologiemi pro implementaci architektury ESB a SOA. WebSphere ESB realizuje ESB funkce na bázi standardů WebServices, XML, J2EE a otevřených standardů. WebSphere Message Broker je univerzálním a pokročilým prostředkem pro ESB – umožňuje integrovat data a aplikační zdroje na bázi proprietálních příp. průmyslově specifických formátů (EDI, SWIFT, zákaznické formáty jiné než XML povahy).

WebSphere Process Server je základním provozním prostředím pro implementaci procesů na úrovni IT. Je založen na robustní technologii J2EE WebSphere Application Serveru. Business Processing Engine je plně kompatibilní s otevřeným standardem WS-BPEL, takže zaručuje jednoduchou přenositelnost procesů.

WebSphere Portal představuje jednotné prostředí pro interakci uživatele s informačním systémem. V oblasti procesního řízení umožňuje uživatelům iniciovat podnikové procesy a ovlivňovat jejich průběh. Řídícím pracovníkům pak poskytuje údaje o průběhu firemních procesů a poskytuje informace nezbytné pro řízení společnosti.

WebSphere Information Integrator zajišťuje úkoly spojené s datovou integrací. Poskytuje služby datových replikací relačních i nerelačních zdrojů, federaci dat a je ideálním prostředkem pro plnění datových skladů.

Specifikou technologií pro provozní prostředí je WebSphere DataPower představující hardwarovou technologii, zajišťující akceleraci operací spojených s provozním prostředím. Jedná se například o parsování XML souborů, bezpečnostní verifikace, transformace dat a protokolů apod. Tyto operace jsou realizovány na HW úrovni, proto je jejich zpracování výkonnější.

Mezi další technologie spadající do této oblasti patří WebSphere Partner Gatway (B2B), WebSphere Collaboration Services (Týmová práce), WebSphere Adapters (aplikační a technologické adaptéry) a WebSphere Application Sever (provoz nových služeb).

Monitorování procesů a služeb
Nedílnou součástí provozu podnikových procesů je jejich monitorování, které lze realizovat na technologické a obchodní úrovni. Základními technologiemi jsou WebSphere Business Monitor a Tivoli Composite Application Manager for SOA.

WebSphere Business Monitor umožňuje komplexní monitoring procesů, sledování stavu jednotlivých instancí procesů, sledování klíčových ukazatelů výkonnosti, vyhodnocení procesních ukazatelů (průběžná doba, cena, náklady apod.) a také kritické aspekty procesů. Zajišťuje prezentaci agregovaných údajů v textové i grafické podobě.

Tivoli Composite Application Manager for SOA poskytuje údaje nezbytné k IT monitorování podnikových procesů. Umožňuje vizualizovat toky dat mezi webovými službami v procesu, identifikovat problematická místa ve zpracování a sledovat dodržování SLA.

Mezi další technologie pro oblast monitorování patří Tivoli Composite Application Manager for WebSphere (monitoring WebSphere infrastruktury), Tivoli Identity Manager (správa identit), Tivoli Access Manager (řízení přístupu ke službám) a Tivoli Federated Identity Manager (řízení přístupu mezi společnostmi bezpečnostními doménami).

Poziciování softwarových technologií pro SOA


SOA Governance
Řízení IT označované jako "IT Governance“ představuje soubor pravidel a metodik, kterými je provoz IT řízen a měřen příp. vyhodnocován. SOA Governance je rozšířením IT Governance se zaměřením na řízení životního cyklu služeb ve světě SOA.

WebSphere Service Registry and Repository plní 2 klíčové role: je servisním registrem (obdobně jako UDDI) a současně udržuje metadata spojená se službami. WebSphere Service Registry and Repositury řídí kompletní životní cyklus služeb počínaje publikováním služeb, přes vyhledávání služeb podle různých kritérií (dostupnost, kvalita služby), dynamický výběr služeb až po jejich vyřazení. Produkt je integrovatelný s různými provozními prostředími – WebSphere ESB, WebSphere Process Server, WebSphere Message Broker, Transakční Server CICS a také s generickými klienty včetně .Net. Funkčně je WebSphere Service Registry and Repository rozšířením funkcí UDDI registru, se kterým jej lze integrovat.

0 Comments:

ISSN 1802-5675  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services